Selecteer een pagina

Het weekend van de wetenschap komt er weer aan. NEMO organiseert het festival dit jaar op zaterdag 1 en zondag 2 oktober. Ik ben eens gaan rondkijken op de site voor meer informatie en natuurlijk om een persoonlijk dagprogramma uit te zoeken.

Dat bleek nog knap lastig met meer dan 200 organisaties die meedoen!

Al die organisaties hebben open huis om ons te laten zien hoe belangrijk en vooral ook interessant en leuk wetenschap en technologie eigenlijk is.

Mij hoeven ze daarvan niet meer te overtuigen vandaar dat ik bijna niet kan kiezen waar ik heen ga.

Hieronder de top 5 van mijn ‘verlanglijstje’ (helaas zal ik toch nog steeds moeten kiezen…)

Kijk voor het maken van je eigen plannen op hetweekendvandewetenschap.nl

1 Naturalis After Dark – Cocktails & Dinosaurs

(Leiden)

Mijn eerste activiteiten is gelijk een twijfelgeval. Cocktails & Dinosaurs is namelijk op vrijdag. Maar zo kan ik dus al wel stiekem de vrijdag voor het weekend van de wetenschap beginnen!

Later in het jaar is ook mogelijk las ik op de site van Naturalis zelf. Want op 28 oktober, 25 november en 30 december wordt deze speciale vrijdagavond openstelling (20-22 uur) ook georganiseerd.

De T-rex bekijken zonder kinderen, met live muziek en praatjes van de onderzoekers. Nu alleen nog oppas of iemand anders vinden om mee te daten (iemand zin?).

2 Tijdens het Weekend van de Wetenschap op zoek naar geluk

(Amsterdam)

Dit las ik: Tijdens het Weekend van de Wetenschap gaat Body Worlds actief op zoek naar geluk. Waar worden mensen gelukkig van, en vooral: waar word ik gelukkig van? Handig om te weten natuurlijk. Meike Bartels is hoogleraar Genen & Geluk en ze geeft lezingen voor jong en oud.

Maar dat was eerlijk gezegd niet het belangrijkste om Body Worlds op mijn lijstje te zetten.

Want op hun eigen site kwam ik dit tegen:

Kom voelen bij de voeltafel

Bij hoge uitzondering zijn er tijdens het Weekend van de Wetenschap enkele plastinaten beschikbaar gesteld die bezoekers mogen aanraken! Normaal is dit alleen voor bijvoorbeeld blinde- en slechtziende bezoekers mogelijk tijdens de Blind Day.

Voelen aan plastinaten, zou ik dat durven?

3 Robots laten Voetballen

(Amsterdam)

Sinds ik mee heb gedaan aan de First Lego League durf ik veel makkelijker aan te klooien met programmeren en robots. Bij de Faculteit der Natuurwetenschappen Wiskunde en Informatica in Amsterdam kun je voetballen met Nao Robots.

Ik ben benieuwd hoeveel je zelf mag doen, dat wel.

4 Open dag bij de ESTEC tijdens het weekend van de wetenschap

Ruimtevaart technologie bestuderen, echte astronauten ontmoeten èn spullen die echt in de ruimte zijn geweest bekijken. Hoe vet!?

Ik wil wel naar de open dag van de ESTEC

Niet dat ik een ruimtereis ambieer trouwens, dat lijkt mij eerlijk gezegd super eng. Die grote leegte, brrr. Toch heeft het een aantrekkingskracht om te willen meekijken. Misschien juist omdat ik het eng vind?

Lang niet alle onderzoeken in de ruimte vinden met bemanning plaats. Op 19 okt. moet de ESA’s ExoMars een baan om mars bereiken. Ik las dat dit midden in het stofseizoen is. Stofseizoen??? Daar krijg ik dus vragen van…

Ik moet wel snel gaan kiezen of ik richting Noordwijk ga of toch naar Amsterdam. Want bij de ESTEC werken ze met toegangskaarten om het bezoekersaantal in de hand te houden.

5 Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

(Utrecht)

Op zondag wil ik in Utrecht blijven. Om 2u ga ik namelijk met mijn jongste zoon naar de schouwburg (voorstelling n.a.v. een verhaal van Roald Dahl, dat kan alleen maar leuk worden dus).

Het Universiteitsmuseum is ongeveer om de hoek, daar kunnen we mooi de rest van de middag heen (of nog even naar Sonneborgh voor het planetarium…)

In het Universiteitsmuseum komt een pop-up wetenschapper.  Een pop-up wetenschapper komt tijdens het weekend van de wetenschap op een laagdrempelige manier kennis delen. Dat moet te doen zijn denk ik.

Stefan van der Stigchel is de pop-up wetenschapper in Utrecht. Hij zal meer vertellen over informatie verwerking. Onze ogen zien namelijk meer dan we verwerken, dat heeft een aantal gevolgen…

Hij schreef ook het boek: Zo werkt aandacht dat ik net heb gelezen.

Hoe gaat jouw weekend van de wetenschap eruitzien?

Ik ben heel benieuwd of jij ook plannen hebt (en of het je lukt te kiezen tussen al die activiteiten!)

Na het weekend van de wetenschap moet ik trouwens nog een moeilijke keuze maken. Met de kinderenboekenweek mag ik namelijk weer een kinderenboek kopen voor mijzelf (en mijn kinderen natuurlijk).

Lees meer:

 

Ja, handig!

Ontvang elke week een inspirerend lesidee in de nieuwsbrief