Als Merel heb ik wel wat met vogels. Biologie was ook nog eens mijn lievelingsvak. Fijn dat dit thema is ingepland. En wat blijkt! De vogelbescherming organiseert precies in deze periode de Nationale vogeltelling voor scholen.

Ik: “Luister, er wordt binnenkort een belangrijk onderzoek gedaan door heel Nederland. De vogelbescherming organiseert dit en wij mogen daarbij helpen.”

Klas: Opgewonden gemompel

Leerling: “Echt! Wat moeten we doen dan? Gaan we echt helpen?”

Ja, we gaan belangrijk werk doen in de klas. Het grootste vogelonderzoek van Nederland rust op onze schouders. Ik kijk nu heel serieus en laat een stilte vallen (ik doorleef het wetenschappelijk belang). Dan bespreken we het lot van de Huismus. Dit vrolijke vogeltje is in de afgelopen 20 jaar sterk in aantal afgenomen. Ik vind het oprecht naar dat de vogels het moeilijk hebben in Nederland. Dit probeer ik ook over te brengen.

Vervolgens maken we een lijst met vogels die we kunnen gaan zien in onze omgeving. Ze kennen er al een aantal en ik vul aan. De havik verwacht ik persoonlijk niet hier in de stad, maar het klinkt wel stoer natuurlijk. Op deze lijst kunnen de kinderen turven, want we gaan eerst oefenen. Iedereen krijgt voor het weekend een tellijst mee naar huis om voor het raam te werken aan de vogeltelling. Tuin of balkon, maakt niet uit. Leuk ook dat er kinderen in woonboten wonen, de Fuut doet ook mee.

04belangrijk vogeltelling onderzoekend

Terug op school maken we met vierkante stickertjes een onwijs grote staafdiagram op de muur. Iedereen mag zijn eigen vogels als stickers opplakken. We doen dit gewoon door de lessen heen, want ja, het is belangrijk. En wat blijkt, al doet de Merel het goed, de Koolmees wint. Er is trouwens toch een Havik gezien.

We zijn klaar voor de vogeltelling. Het estafette tellen kan beginnen. Op drie posities zitten steeds twee leerlingen met verrekijkers klaar. De verschillen tussen de Koolmees en de Pimpelmees zijn erin gestampt en op de klassendeur hangt een groot bord: NIET STOREN!

Stilte en concentratie

Ja, handig!

Ontvang elke week een inspirerend lesidee in de nieuwsbrief