Dit is deel 4 uit een serie van 7 over de verschillende fases binnen O&O leren.

Naar deel 1: De Confrontatie

De plannen voor het onderzoek of ontwerp die in de vorige fase gemaakt zijn, worden nu uitgevoerd. In deze fase draait het vooral om het zelfstandig werken van de leerlingen. Als leerkracht is het fijn als je ze goed in het oog hebt en coacht waar nodig.

Doelen tijdens de uitvoering

Tijdens onderzoekend en ontwerpend leren zijn er naast een aantal overkoepelende doelen een aantal doelen die specifiek in een losse fase belangrijk zijn.

3 Doelen voor de uitvoering:

1 Werken volgens een plan
Het lijkt zo simpel: je maakt een plan en voert het vervolgens uit. Helaas is dit lang niet zo makkelijk. Naast dat er in praktijk altijd zaken anders kunnen lopen dat je van te voren had bedacht, zijn er ook nog moment waarop je liever iets anders zou doen of dat de samenwerking niet lekker loopt. Daarom kan het netjes uitvoeren van een plan best een pittig doel zijn.

Vooraf bespreken met elkaar wat er kan gebeuren als je je plan gaat uitvoeren kan handig zijn. Denk aan:

  • Lopen de zaken anders dan je had verwacht? Bespreek wat de beste oplossing is en pas je plan zo goed mogelijk aan.
  • Heb je nieuwe (leukere) ideeën? Bespreek hoe je je nieuwe ideeën kunt bewaren voor een vervolg of wat eventueel goede argumenten zijn om toch het plan te wijzigen.
  • Gaat de samenwerking niet van een leien dakje? Bespreek handige manieren om dit aan te pakken en geef als leerkracht aan hier graag bij te willen helpen (samenwerken moet je leren, zeker als je niet zelf je groepje kiest!)

2 Zo objectief mogelijk resultaten verzamelen

Het observeren en het uitvoeren van metingen moet zo objectief mogelijk gebeuren. Het liefst zien mensen dat hun eigen verwachting (hun hypothese) bevestigd wordt in het onderzoek. Of dat hun ontwerp inderdaad goed blijkt te werken. Dit geeft ons een fijn gevoel, want we hadden het goed voorspeld.

Het is in deze fase heel belangrijk om jezelf niet te laten verleiden tot het wegmoffelen van gegevens die niet in ons verwachtingspatroon vallen. Iets wat zelfs volwassenen soms lastig vinden…

3 Noteren van resultaten & het verwerken van de gegevens

De gegevens die verzameld worden moeten natuurlijk ook worden vastgelegd. Tijdens het uitvoeren van een onderzoek of het maken van een ontwerp wordt dit nog wel eens vergeten. Iets even noteren of fotograferen als bewijs is (nog) geen automatisme. Toch is het belangrijk om anderen mensen te kunnen laten zien wat je uitkomsten zijn.

Uiteindelijk moeten de verzamelde gegevens ook overzichtelijk worden gedocumenteerd zodat er conclusies getrokken kunnen worden. Daar kan in deze fase al mee begonnen worden door gegevens direct in een grafiek of tabel te zetten bijvoorbeeld.

Leerkrachthandelen: Waar let je op?

Voor deze specifieke fase zijn de volgende punten goed om op te letten:

Je zult de groepjes in deze fase zoveel mogelijk moeten loslaten om ze goed aan de doelen hierboven te laten werken. Ze zullen moeten leren zelf het plan uit te voeren met elkaar. En daarbij moeten ze er zelf aan denken de gegevens te noteren als bewijs.

Als leerkracht kun je wel observeren zodat je weet waar je ze op kunt coachen. Denk er wel aan, als coach geef je niet zomaar ongevraagd advies. Heb je echt een handige tip dat kun je vragen: ‘mag ik jullie een tip geven?’

Want als er iets dreigt fout te gaan en je probeert dit als begeleider te voorkomen, dan ontneem je de kinderen de kans om te leren van hun eigen fouten. Ze hoeven hun eigen probleem oplossend vermogen niet aan te spreken, dat doe jij dan voor hen. Het kan daarom best gebeuren dat kinderen vergeten hun resultaten te noteren. Vervelend, maar heeeel erg leerzaam.

 

 

Lees verder in deze serie: