Techniek onderwijs deel 4

Er zijn teveel vrouwen in het onderwijs” je hoort het vaak. Ook ik denk er zo over. Maar dat is voornamelijk een erg egocentrische gedachten. Ik heb, naast vrouwen, graag wat mannen in een team. Dat ik niet overweg zou kunnen met de energie van de jongens in mijn groep, spreek ik ten alle tijden tegen. Jongens hebben het prima in mijn klas.

Wel probeer ik bewust zo min mogelijk rolbevestigend te zijn voor de klas. Verschillen zijn er, dat weet ik. Maar die ga ik niet vergroten of aansporen. Ik ben mij hiervan bewust en doe mijn best.

Maar, ik ben niet de enige die invloed heeft op mijn klas.

Elke ochtend zijn daar de ouders in de klas.

En dat vind ik leuk. Ik praat graag met ze en ik zou het inloopmoment zeker missen als dat er niet was. Wanneer moet ik anders een goede relatie met ze opbouwen? Tijdens de 10-minutengesprekken in ieder geval niet, dan ben je te laat.

Maar nu.

De computerkasten stromen binnen (lees hier terug waarom), op vrijdag is het zover: we gaan ze uit elkaar halen. Ook bij de ouders leeft het thema (ze kunnen eindelijk die oude bak van zolder kwijt) en ze hebben het er onderling over en met mij. Dan midden in het lokaal, meer dan de helft van de klas is al aanwezig en dochter staat ernaast:

14 wetenschap en Technologie d4

Moeder: “Wat leuk dat jullie ze open gaan maken vrijdag.”

Ik: “Ja, inderdaad. We gaan eens kijken wat erin zit.”

Moeder: “Wel echt een jongensthema hè?”

Ik: … (ik merk dat er nogal wat kinderen hun oren spitsen) …

Ik: …

Ik: “Er zijn in deze klas een hoop meiden erg handig met de schroevendraaier, dat zit wel goed”

Moeder: “Ja, oh leuk hoor”

Ze is duidelijk niet overtuigd. Ik vind dit stom. Ik heb de meiden verdedigd, maar dit wilde ik helemaal niet! Het is geen competitie.

Bah.

Gelukkig zei een handige vader daarna:

“Jeetje, ik heb nog nooit een computer opengemaakt. Ik ben echt niet handig. Moet ik maar van jullie leren wat erin zit.”

Eeuwige dank!

 

Lees verder:

– Techniek deel 5: 1000 kabels

Talent is hard werken

Ja, handig!

Ontvang elke week een inspirerend lesidee in de nieuwsbrief