Tegenwoordig zijn in veel klassen wel een aantal Ikea producten te vinden. Van handige tafelbakjes voor potloden en gummen tot hele speeltentjes voor de circushoek.
Daar ga ik het in dit blog niet over hebben.
Het Ikea effect wil ik graag met jullie delen
Het Ikea effect
In 2011 sprak wetenschapper Michael Norton over het succes van de Ikea en benoemde het Ikea effect. Het zèlf bouwen van bijvoorbeeld een kast zorgt ervoor dat we een positiever beeld krijgen van het meubel, dan wanneer we een kant-en-klare kast uitzoeken en thuis laten bezorgen.
We zijn trots op onszelf en voelen voldoening elke keer als we weer naar onze Ikea kast kijken. Dit is volgens Michael een belangrijke factor voor het succes van de Ikea.
Onderwijs volgens het Ikea model
Wat nu als we het Ikea effect eens op ons onderwijs loslaten? Zou het daar dezelfde succesfactor kunnen hebben? Uiteraard gaat het er dan niet om dat we met de kinderen meubels in elkaar gaan zetten (hoewel mij dat ook erg leerzaam lijkt!).
Als het Ikea effect in het onderwijs denk ik eerder aan kennis construeren ipv kennis aangereikt krijgen. Wanneer de kinderen inspanning leveren om iets uit te zoeken, te onderzoeken, te ontwerpen zouden ze dan niet ook een positiever gevoel overhouden aan die kennis?
Zouden ze gemotiveerder zijn om door te leren?
Zouden ze de kennis langer onthouden?
Zouden ze meer genieten van school?
Wil je een Pax, krijg je een Billy
Naast het zelf in elkaar zetten van de kast, of het reconstrueren van bepaalde kennis, is de keuze van belang.
Voor de motivatie om te beginnen aan de klus, is het belangrijk dat je zelf gekozen hebt voor de leerstof. Of de onderzoeksvraag of het ontwerp wat je wilt gaan uittesten. Bepalen wij als volwassenen niet veel teveel de lesstof? Hoeveel keuzeruimte hebben de kinderen?
Geef mensen een keuze en ze werken tien keer harder. Bij kinderen werkt dit ook. Wij volwassenen moeten het alleen nog even (beter) leren te begeleiden.
Wat als je de kast niet in elkaar krijgt?
Wanneer het je niet lukt om je nieuwe kast in elkaar te zetten verdwijnt het Ikea effect. Geen resultaat, geen positief gevoel. Schakel in dit geval niet te snel iemand in die de taak van je overneemt (die leuke hulpvaardige buurman bijvoorbeeld).
Iemand die je in het proces coacht zorgt voor een beter gevoel aan het einde. Of begin gewoon eerst met een stoel of tafel.
In de klas kan de leerkracht de coach zijn die de kinderen ondersteunt om tot resultaat te komen.
Ik geloof wel in de effecten van Ikea. Voer voor psychologen. Er is 1 klein verschil tussen deze Zweedse topper en educatie: Ikea levert een perfect bouwpakket, precies genoeg materiaal en een visuele gebruiksaanwijzing. Bij kennisconstructie wil ik deze componenten niet geven. Ben niet van het ‘dichttimmeren’ en kant en klare producten. Ik wil vooral zelf laten creëren.
Ik geloof in kennisconstructie en streef ook het gevoel na dat je in je blog beschrijft: voldaan zijn en je trots voelen.
Om dat te bereiken leer ik leraren hoe ze kinderen op zijn Ikeaans kunnen laten denken en schrijven. Want dat is belangrijk bij het werken met kennis.
Binnenkort een unieke training voor leraren PO. Motto: LESS stress, MORE fun, BETTER education. Net als bij Ikea, Allerhande, YouTube …
Ik deel je visie helemaal Rob!
Vandaar dat er bij ons in huis oa Ikea nachtkastjes aan de woonkamerwand hangen 🙂
Merel mooi Blog iedere keer. Fijn om te delen!
Dank je Margreth!