Bij het verzamelen van gegevens tijdens een onderzoek worden er vaak metingen gedaan. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken hoe ver een papieren vliegtuigje komt, hoe lang de zelfgemaakte tol blijft draaien of hoe zwaar verschillende grondsoorten zijn.

Dit zijn prachtige momenten om kinderen te laten ervaren hoe het is om met grafieken te werken.

Daarbij is het helemaal niet nodig dat ze zelf al helemaal kunnen tekenen. Een grafiek van de leerkracht bestuderen of zien hoe jij als leerkracht een grafiek tekent is ontzettend leerzaam.

Het werken met grafiek krijgt een functie en is geen droge stof

Hieronder deel ik 3 soorten grafieken die je vaak goed kunt gebruiken en wanneer je welke soort het beste kunt inzetten.

Als laatste vind je nog wat algemene informatie over het gebruiken van grafieken.

Grafieksoort 1 – De Lijngrafiek

Wanneer kies je deze grafiek?

De naam van de grafieksoort zegt het al, in je grafiek zie je een lijn. Dit wil je als elk punt op de lijn belangrijk is voor het onderzoek en waarschijnlijk ook is voorgekomen.

In het voorbeeld hieronder zie je de groei van bijvoorbeeld zonnebloemplantjes. Er zijn een aantal meetpunten ingevoerd en die zijn verbonden. Groei is een continu proces, vandaar dat je de lijn hieronder hoogstwaarschijnlijk de groeilijn (of curve) is.

Voor de momenten dat je geen metingen hebt gedaan neem je aan dat de lengte tussen de gemeten lengtes in ligt.

163-grafieken-lijngrafiek-wetenschap-en-technologie-onderwijs-onderzoekend-leren-ontwerpen-leren

grafieken-vogeltelling-wetenschap-en-technologie-onderwijs-onderzoekend-leren-ontwerpen-leren

Grafieksoort 2 – Een Staafdiagram

 Wanneer kies je deze grafiek?

Een staafdiagram is handig als de metingen uit verschillende categorieën bestaan. Zo heb ik de zelf vaak een staafdiagram gebruikt bij de nationale tuinvogeltelling voor scholen. Elk soort vogel was een nieuwe categorie en uiteindelijk zagen we in één oogopslag welke soort (welke categorie) had gewonnen.

In het geval van de vogels werden de soorten afgezet tegen de hoeveelheden. In het voorbeeld van de papieren vliegtuigjes kan je van de verschillende vliegtuigjes de lengte van de vlucht zichtbaar maken.

163-grafieken-staafdiagram-wetenschap-en-technologie-onderwijs-onderzoekend-leren-ontwerpen-leren

Bij een staafdiagram kun je er ook voor kiezen om een afstand of hoeveelheid per dag weer te geven zoals in het voorbeeld hierboven Dit kan bijvoorbeeld gaan over de groei van zonnebloemplantjes onder verschillende omstandigheden. Je krijgt dan meerdere staven naast elkaar op één dag.

Grafieksoort 3 – Een cirkeldiagram

De taartgrafiek, dit is in ieder geval de grafiek met de lekkerste associaties!

Wanneer kies je deze grafiek?

In een cirkeldiagram zie je duidelijk de delen van een geheel. Stel je wilt je eigen financieren inzichtelijk maken (wie wil dat nu niet), dan kun je totalen uitgaven (het geheel) onderverdelen in verschillende categorieën oftewel uitgaveposten (delen). Je ziet direct waar je het meeste geld aan uitgeeft (even persoonlijk: naast mijn vaste lasten is de taartpunt voor Boeken buitenproportioneel…)

In de klas kun je bijvoorbeeld een cirkeldiagram maken van de verschillende soorten drinken dat de kinderen mee naar school hebben op één specifieke dag.

163-grafieken-cirkeldiagram-wetenschap-en-technologie-onderwijs-onderzoekend-leren-ontwerpen-leren

Altijd belangrijk bij grafieken:

  • De titel, je wilt snel zien waar de grafiek over gaat
  • De astitels, bij de lijngrafiek en een staafdiagram is het belangrijk om bij de x- en y-as duidelijk te maken waar het om gaan (bv. lengte in millimeters tegenover de dagen van de week)
  • Een legenda, geef bij je grafiek duidelijk aan wat elke lijn, staaf of taartpunt betekent.
  • De kleur, zorg ervoor dat bij gebruik van verschillende kleuren ze goed van elkaar te onderscheiden zijn.

Ik hoop dat jullie nu uitgedaagd zijn om eens een grafiek te maken met je klas, ook als je in de onderbouw werkt. Want ook jonge kinderen zien in een oogopslag welke taartpunt het grootst is of welke staaf het langst!

Oh ja, en wellicht zijn er punten die ik hierboven heb gemist, zet ze dan gerust in de reacties hieronder!

Lees meer:

 

 

 

Ja, handig!

Ontvang elke week een inspirerend lesidee in de nieuwsbrief