Techniek deel 5

Na mijn lezing Werking van de Batterij en het bezoek van gastspreker Vader van Phileine, is het nu echt tijd voor de computer (ja, techniek is ook voor de meisjes). Bij een thema als elektriciteit vind ik dat je op zijn minst een stekker moet open schroeven, liefst een heel apparaat.

Wat doe ik opeens stoer. Want heb ik dit wel eens gedaan? Nee, geen enkel soort apparaat is wel eens door mij geopend, niet eens een stekkertje… Ik dacht altijd dat schroeven waren gemaakt om iets vast te zetten. Maar wat blijkt, het mag ook weer los.

We gaan die computers eens lekker opendraaien (Tip: regel gelijk een ouder voor het rijden naar het grofvuil, zes computers geeft een hoop onderdelen die je nooit meer zo compact in elkaar krijgt!)

Per tafelgroepje van vier à vijf kinderen is er een computer en een ouder aanwezig. De kinderen zijn allemaal gewapend met een schroevendraaier, een enkeling zelfs met een hele set. De ouders zijn puur ter ondersteuning voor de meest vastzittende schroeven. Ze staan in dienst van de kinderen. Ik heb ze duidelijk geïnstrueerd: houd je handen thuis! (Ik vrees de ouders niet, zij mij wel?) Voor elk groepje heb ik een vel gemaakt met computeronderdelen die ze waarschijnlijk gaan tegenkomen. Waarvoor de onderdelen dienen bespreken we later, eerst maar eens zien.

“Deze plaat lijkt wel een stad juf! Wat doet dat in een computer?”

14 wetenschap en Techniek d5

“Er zitten wel 1000 kabels in!”

“Dit is precies een cd, maar dan als spiegel. Wat is dat?”

“Mag ik dit hebben?”

“Dit lijkt wel zo’n ding voor aan het plafond, voor frisse lucht.”

“Er zitten batterijen aan vast, maar de computer heeft toch een stekker. Dat snap ik niet.”

“Dit zit gewoon vast met lijm!”

“He, dit is magnetisch. Kijk die schroeven dan. Is dat handig?”

“Ik heb het knopje.”

Kom nu maar de betrokkenheid scoren!

Aan het einde van de middag liggen de onderdelen mooi gesorteerd op de kasten (Tip2: de onderdelen hoeven natuurlijk niet gelijk naar het grofvuil) Iedereen heeft een nieuwe hobby. En niet te vergeten: We nemen allemaal een stukje computer mee naar huis.

 

Lees verder:

Vies van chemie

Leer je klas vragen stellen

 

Ja, handig!

Ontvang elke week een inspirerend lesidee in de nieuwsbrief