Binnenkort is het weer zover. Dan vindt voor de vijfde keer het weekend van de wetenschap plaats. En ik deel hier weer graag mijn plannen. Ze zijn iets minder uitgebreid dan vorig jaar moet ik eerlijk bekennen. Dit jaar ga ik naar de Nacht van de Wetenschap en ik verwacht de dag erna niet erg fit te zijn…

Hierbij mijn plannen:

De Nacht van de Wetenschap

We hebben al kaartjes voor de Nacht van de Wetenschap in Utrecht op 6 oktober. En ook het programma heb ik bestudeerd. Dit jaar staat het thema muziek centraal tijdens alle lezingen.

Als ik wakker kan blijven, wordt het een interessante nacht. Wie weet kan ik achteraf wel antwoord geven op de volgende vragen:

Hoe kunnen we zo snel bepalen welke muziekstijl we horen?
Nu we muziek steeds vaker streamen in plaats van kopen, hebben we toegang tot miljoenen nummers. Vergroot dat ons gevoel van welvaart?
Is er veel genderongelijkheid in de popmuziek?

En
Waarom horen hallucinaties bij ons waarnemen?

De Nacht van de Wetenschap onderwijs met stijl onderzoekend leren ontwerpend leren

Word junior archeoloog

Mocht ik zaterdag toch wakker genoeg zijn. Dan wil ik de kinderen zeker meenemen naar Arhnem. Ze willen graag archeoloog worden. (Op dit moment, over twee weken is dat misschien anders en kunnen we beter richting diergeneeskunde of het belasting & douane museum).

Puzzelen en details waarnemen als archeoloog lijkt mij eerlijk gezegd ook nog wel een prima bezigheid. Je leert ook wat het Colosseum en het Gelredome met elkaar te maken hebben… Ik heb een vermoeden.

Na deelname aan deze activiteit ontvang je ook nog een diploma!
(Zou er ook baangarantie bij horen?)

Ontdek hoe leuk weerkunde is!

Bij Sonnenborgh staat op zondag weer en weerkunde centraal. Ooit heb ik een heel weerproject gedraaid in mijn kleuterklas naar aanleiding van de vraag:

‘Juf, hoe weet ze nu al wat voor een weer het morgen gaat worden!?’

Goede vraag dacht ik toen en eerlijk gezegd vind ik het nog steeds een knappe studie. Wie weet kan ik mijn kennis wat gaan verdiepen. Er gaat ook een echte weerballon de lucht in en we kunnen een windrichting- en windkrachtmeter knutselen.

Een kijkje door een echte telescoop zal het bezoek aan de sterrenwacht compleet maken.

weerballon nacht onderwijs met stijl onderzoekend leren ontwerpend leren

Wetenschap: doe het zelf!

Mochten we nog zin en tijd hebben dan gaan we ook even langs het universiteitsmuseum voordat het straks een hele tijd dicht is door de verbouwing.

Wat dit is toch ook wel een bijzonder nieuwsgierig makende aankondiging:

Kat in plakjes

Ooit een kat in plakjes gezien?
Nee?
Kom dan naar het Universiteitsmuseum en ontdek hoe de binnenkant van een kat eruit ziet.

Lees meer:

Ja, handig!

Ontvang elke week een inspirerend lesidee in de nieuwsbrief