“Jij bent echt heel nauwkeurig, dat is een mooie eigenschap.”

“Nauwkeurigheid, ja, dat vind ik erg belangrijk.”

“Misschien gaan de praatjes op je begrafenis wel over hoe precies en stipt je was.”

“Haha, ja wie weet.”

“Ik denk alleen niet dat de leerlingen je daarom gaan herinneren.”

“Niet?”

“Nee, wie wil er nu een juf die niet zonder regeltjes kan!?”

Wat kan jij je nog herinneren?

Iedereen, hoe oud ook,  heeft nog herinneringen aan zijn eigen schooltijd. De meeste herinneringen zich ook nog wel een aantal leerkrachten. Volgens mij herinneren we vaak situaties waarin we sterke emoties hebben ervaren. Vervelende emoties van verdriet, teleurstelling of zelf van angst komen vast regelmatig voor, helaas. Al denk ik dat het gevoel van plezier, trots en verwondering het ook goed doet.

Vaak als ik aan leerkrachten zelf vraag naar hun herinneringen aan hun eigen juffen en meesters komen er prachtige anekdotes naar boven.

“Ik weet nog dat ik als eerste van de hele groep met een echte vulpen mocht gaan schrijven. Juf Mieke zei tegen de hele klas hoe mooi ik kon schrijven.”

“Mijn meester van groep zes heeft mij een keer boos naar de kleedkamer teruggestuurd. Daarna vergat hij mij. Het was winter en de kleedkamer was niet verwarmd. Het duurde eindeloos, maar ik durfde echt niet terug naar binnen.”

Zelf heb ik een stomme meester gehad in groep 7. Hij heeft aan het begin van het jaar zo onrechtvaardig gehandeld bij een ruzie, dat ik mij de rest van het jaar onveilig heb gevoeld. En ik was niet eens bij die ruzie betrokken (ja, echt. Ik was zelf veeeel te braaf).

Zo wil ik zelf zeker niet herinnerd worden!

herinneren wetenschap en technologie onderwijs

Maar hoe dan wel?

Ik vind het een mooi idee om na te denken over de herinneringen die we zelf willen achterlaten bij de kinderen. Wat vind je belangrijk en wil je doorgeven? Wat typeert jou en mag niet vergeten worden? Welke verassing en verwondering geef jij door?

Volgens mij worden we leukere leerkrachten als we ons regelmatig afvragen:

Is mijn onderwijs op deze manier een herinnering waard?

Lees meer:

 

Ja, handig!

Ontvang elke week een inspirerend lesidee in de nieuwsbrief