lesinspiratie & begeleiding voor het basisondewijs

Gratis Lesbrieven Onderzoekend Leren26 juni 2017

tools onderzoekend leren lesmateriaal onderwijs met stijl

In samenwerking met het Wetenschapsknooppunt Utrecht heb ik inmiddels 4 lesbrieven ontwikkeld met de methodiek van Onderzoekend Leren als uitgangspunt.

Hieronder zijn alle lesbrieven te downloaden:

Lesbrief 4: Onderzoekend Leren over Stromingen

In deze lesbrief draait het om onderzoek naar de stroming van water door zand. Materialen waar elk kind ervaring mee heeft en die ze nu gericht gaan bestuderen.

Anne Baar doet onderzoek naar rivierbochten en hoe het zand daar meegenomen wordt. De kinderen gaan nu zelf een onderzoek opzetten en nadenken over het belang van dit type onderzoek

Lesbrief 3: Onderzoekend Leren over Communiceren Zonder te Praten

In deze lesbrief draait het om sociale ontwikkeling bij baby’s en jonge kinderen. Een onderdeel van deze ontwikkeling is de non-verbale communicatie.

De kinderen gaan hier zelf onderzoek bij uitvoeren en zullen daarnaast nadenken over het belang van gedragsonderzoek bij baby’s en onderzoek naar non-verbale communicatie

Lesbrief 2: Onderzoekend Leren over Zien

tools onderzoekend leren lesmateriaal onderwijs met stijl

In deze lesbrief draait het om zien. We zien van alles om ons heen, zoals gezichten met emoties. Zien helpt ook bij het zoeken, bijvoorbeeld naar je fietssleutel. Daarvoor is het handig als je goed details kunt zien.

De kinderen gaan hier zelf onderzoek bij uitvoeren en zullen daarnaast nadenken over het belang van emotieherkenning in het dagelijks leven en onderzoek hiernaar.

 

Lesbrief 1: Onderzoekend Leren met Gedrag

tools onderzoekend leren lesmateriaal onderwijs met stijl

In deze lesbrief gaat het alleen over menselijk gedrag. Gedrag is zichtbaar: je kunt zien wat mensen doen of hoe ze reageren.We leren bepaald gedrag aan en sommige gedragingen horen sinds onze kindertijd af aan bij ons.

Via voorbeeldonderzoeken wordt het begrip gedrag steeds duidelijker en krijgen de kinderen ideeën voor eigen onderzoeken.

 

Verder lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ja, handig!

Ontvang elke week een inspirerend lesidee