Mijn verwonderingskaartjes zijn nu al een tijdje te koop en ik krijg soms de vraag: hoe kan het werken met de kaartjes schoolbreed worden ingevoerd? Wat ik uiteraard een super leuke vraag vind.

Want dat betekent dat de verwonderingskaartjes op een aantal scholen voor ELKE klas zijn aangeschaft! Via de verwonderingsvragen gaan ze de kerndoelen op een creatievere manier benaderen en dat juich ik alleen maar toe.

Feestje!

Maar goed, hoe zorg je ervoor dat er ook met de verwonderingsvragen gewerkt wordt? Daarvoor het ik echt één gouden tip. En die is:

Heb plezier met de kinderen en met je collega’s!

Kijk, ik kan hier natuurlijk een hele lijst met ideeën opschrijven. Maar voor mij is het spelen met ideeën die opkomen naar aanleiding van de verwonderingsvragen veel waardevoller.

Flexibel denken is leuk en gekke ideeën bedenken is gewoon lachen!

Mocht je toch nog wat meer tips zoeken, denk dan aan:

  • Noem het werken met de verwonderingskaartjes een pilot, dat roept minder weerstand op.
  • Rooster de verwonderingsvragen in op het weekrooster. Zo worden ze niet vergeten en weet je zeker dat je er tijd voor hebt.
  • Praat in de wandelgangen met elkaar over de vragen, zo houdt je de verwonderingskaartjes levend.
  • Bespreek eens een verwonderingsvraag in het team, bijvoorbeeld tijdens de pauze of bij de start van een vergadering (of op de vrijdagmiddagborrel!).
  • Weet met elkaar waarvoor je het doet. Benoem de doelen die je als opbrengst voor ogen hebt. Denk aan doelen rondom creatief denken en motivatie.
  • Deel jullie ervaringen rondom één vraag. Spreek van te voren af welke vraag jullie in de klas gaan behandelen en bespreek na wat de kinderen inbrachten rondom het thema. Bekijk eventueel daarna welke lesmogelijkheden je ziet naar aanleiding van de verschillende gesprekken.
  • Zorg ervoor dat enthousiaste mensen aandacht krijgen. Deze mensen hebben de energie en dat is belangrijk voor anderen!

Welke van de hierboven genoemde tips je ook gaat opvolgen, vergeet de gouden tip niet toe te passen.

De gouden tip werkt altijd!

verwonderingskaartjes merel sprong onderwijs met stijl onderzoekend leren ontwerpend leren